top of page

Wedding Wednesday - de gastenlijst


Voor veel koppels een struikelpunt: hoe stel je nu die gastenlijst samen? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen.


EERSTE VERSIE

🖊️ Maak elk apart een lijst met daarop iédereen die je zou willen uitnodigen. Geen zorgen dat die lijst ellenlang wordt, schrappen is voor later. Leg daarna jullie lijsten naast elkaar: wie hebben jullie allebei genoteerd? Met andere woorden: wiens aanwezigheid is voor jullie beiden belangrijk?


SCHRAPPEN

🖊️ Denk na over dagonderdelen. Vragen jullie iedereen een hele dag of kiezen jullie voor aparte groepen tijdens ceremonie, receptie, diner en avondfeest?

🖊️ Wordt het een intiem huwelijk of een groot feest? Vraag je de hele familie of enkel die tantes, nonkels, neven en nichten waar je echt close mee bent?

🖊️ Wat is het budget? Weet dat een grote gastenlijst ook voor een duurder feest zorgt.

🖊️ Kies je een locatie op basis van de gastenlijst of pas je je gastenlijst aan aan de capaciteit van de locatie?


TWIJFELGEVALLEN

🖊️ Het is jullie dag. Dus is het ook belangrijk dat jij je goed voelt bij elke gast op de gastenlijst. Dat kan wel voor een aantal vervelende situaties en keuzes zorgen, maar je trouwt maar 1 keer, dus zorg dat je je op je eigen huwelijk volledig comfortabel voelt.

🖊️ Denk over elke gast na: staat die op de lijst omdat je dat wil of 'omdat het verwacht wordt'? Zijn er opties om die gasten weg te laten, of bijvoorbeeld enkel tijdens de receptie te vragen?

🖊️ Waarschijnlijk willen je ouders ook een aantal mensen uitnodigen. Jup, da's soms een discussiepuntje... Ga met hen in gesprek hoe jullie dat zien en probeer tot een compromis te komen.

🖊️ Voel je niet verplicht om mensen terug te vragen, alleen omdat ze jou ook vroegen voor hun huwelijk. Er kan veel veranderen op een paar jaar tijd. Of misschien vroegen zij jou ook wel alleen 'omdat het verwacht werd'.

🖊️ Collega's: nog zo'n heikel punt. Vraag je ze allemaal of enkel een select groepje? Dat kan ook voor jou en je partner verschillend zijn. Opnieuw: ga voor waar je je goed bij voelt. Haalt die ene collega elke dag het bloed vanonder je nagels? Sorry, maar dan hoort die niet op de gastenlijst.

🖊️ Voel je niet verplicht om plus ones toe te staan. Als mensen het écht niet zien zitten om alleen te komen, zullen ze wel iets laten weten. Maar als je alle gasten standaard iemand laat meebrengen, dan schiet je gastenaantal de hoogte in.


Er is geen juiste of foute gastenlijst. You do you. Maar probeer al eens na te denken hoe je achteraf gaat terugblikken op je feest: zie je nonkel Jos en tante Linda in dat plaatje? Top, zet ze op de lijst. Zorgen zij enkel voor awkward conversaties op het jaarlijkse Nieuwjaarsfeest, dan kan je het misschien beter bij die Nieuwjaarsbabbels houden 😉.


Comments


bottom of page